„To mogu i ja!“

Upravljanje dijabetesom

Jedan od najboljih tenisera sveta, Aleksandar Zverev, od svoje četvrte godine boluje od dijabetesa tip 1. Poznati fudbaler Reala Naćo Hernandez, poznati plivač Gari Hal Junior, osvajač više olompijskih medalja, nekadašnja premijerka Velike Britanije Tereza Mej, poznati glumici Hale Beri, Šeron Ston, Tom Henks, su osobe obolele od dijabetesa. To ih nije ih sprečilo da ostvare vrhunske rezultate u poslovima kojima se bave.

Za dobar život sa dijabetesom potrebno je više od kontrole šećera u krvi.


Većina osoba sa dijabetesom smatra da dijabetes ima negativan uticaj na njihov život, u smislu planiranja budućnosti, suočavanja sa životnim izazovima, uspeha u školi ili na poslu, samopouzdanja i međuljudskih odnosa.


Najveće opterećenje osobama sa dijabetesom tipa 1 predstavlja održavanje nivoa glukoze u ciljnom opsegu, a osobama sa tipom 2, održavanje telesne mase, način ishrane i vežbanje.

Osobe sa dijabetesom koje imaju dobro regulisanu glikemiju, mogu da postanu i olimpijski šampioni i da istrče maraton.


Samo jedan trening može povećati insulinsku osetljivost za 40%, a efekti se održavaju i do 48h nakon aktivnosti. Za pun terapijski efekat najbolje je imati 3 do 5 treninga nedeljno.


Vreme vežbanja uskladite sa dnevnim oscilacijama nivoa kortizola i testosterona.


Preporuka je da osobe sa dijabetesom vežbe izdržljivosti obave u prepodnevnim časovima, a vežbe snage između 17 i 20h, kada je nivo testosterona u odnosu na kortizol najoptimalniji.


Kontrolu šećera treba obavljati pre, tokom i nakon fizičke aktivnosti, posebno ukoliko osećate nelagodnosti povezane sa niskom ili visokom glikemijom.

Ne vežbajte gladni

Pad glukoze tokom vežbanja (najčešći je tokom aerobnih vežbi), sprečava se smanjivanjem doze insulina i uzimanjem užine 30 do 60 minuta pre treninga. Uzmite užinu od 15-30 g ugljenih hidrata ili sa 10-20 g glukoze pre vežbanja ako koristite insulin i nivo šećeera u krvi je nizak (5,0 mmol/l je prenizak!). Ako vam je šećer 5,0 – 6,9 mmol/L, uzmite užinu sa 10 grama glukoze pre vežbanja.


Ne vežbajte kada je šećer veći od 13 mmol/L. Izbegavajte vežbanje neposredno pre spavanja. To može izazvati nizak nivo šećera u krvi tokom noći.Ukoliko dođe do pada glikemije, obavezan je prekid aktivnosti i uzimanje hrane sa visokim glikemijskim indeksom.


Hidratacija, voće ili izotonični rastvori tokom treninga sprečavaju pad glikemije. Nakon treninga, obavezna je užina sa ugljenim hidratima i proteinima (proteinsko čokoladno mleko, puding, koštunjavo i sveže voće).


Bilo koji oblik vežbanja ima pozitivan efekat na metabolizam šećera. Svakodnevni brzi hod od oko 20 minuta, uz hidrataciju vodoma sa malo limuna, cimeta ili jabukovog sirćeta, može značajno da snizi nivo glikemije.

Fizička aktivnost je, pre svega, jaka preventiva, nikako nije jedini način kontrole bolesti.

  • Najviše koristi imaćete od redovnih treninga, minimum 3 puta nedeljno po sat vremena, koji aktiviraju velike mišićne grupe (noge, leđa, grudi).
  • Povećajte unos ugljenih hidrata srednjeg glikemijskog indeksa pre, tokom ili posle vežbanja, jer treninzi uglavnom dovode do hipoglikemije.
  • Ukoliko planirate aerobni trening (trčanje, brzo hodanje, bicikl) smanjite količinu insulina.
  • Forsirajte kombinovani tip treninga, uključite vežbe sa tegovima i trčanje visokog intenziteta u svoje aerobne treninge

Intenzivni treninzi duži od 60 minuta, dovode do hiperglikemije usled povećanja nivoa kortizola, adrenalina i glukagona, koji se oslobađaju kod dugotrajnih aktivnosti visokog intenziteta. Zato povećajte doze insulina, ili podelite jedan trening u više kraćih.

Zaustavite svaku fizičku aktivnost, ukoliko primetite senzacije koje se dovode u vezu sa neregulisanim nivoom šećera u krvi.

Pojedine namirnice, poput cvekle, jabuke, aronije ili višnje, prirodni su tkz „uvod u trening” i mogu značajno unaprediti fizičke performanse i kod zdravih osoba.

Fizička aktivnost se preporučuje i pacijentima sa dijabetičnim stopalom, koji imaju poremećen senzorijum i pojavu ulceracija (čireva) koje pored bola, dovode do poremećaja kretanja. Pored regulacije metabolizma šećera, kod njih se vežbanjem povećava dopremanje kiseonika do oštećenog tkiva, čime se može ubrzati proces zaceljivanja rana. Vežbanje popravlja i brzinu provođenja nervnih impulsa, perifernu senzornu funkciju i raspodelu vršnog pritiska stopala. Preporučuju se vežbe aerobnog karaktera, uz izbegavanje dužeg stajanja i vežbi sa opterećenjem (povećavaju pritisak na stopala).

Ne postoji jedinstven tretman za dijabetes, ali možemo vam pomoći da napravite svaki korak napred. Koji god sledeći korak da preduzmete, znajte da ga nećete preduzeti sami.

Prijavite se na naš newsletter

Ukoliko želite da primate novosti od nas, savete o poboljšanju zdravlja, informacije o novim proizvodima, akcijama i promocijama unesite Vašu email adresu.

Osnovne informacije o dijabetesu