Šta su senzori za kontinuirano praćenje nivoa glukoze?

Šta su senzori, kako funkcionišu i kome su namenjeni

Senzori za kontinuirano praćenje glukoze predstavljaju revolucionarni korak u kontrolisanju nivoa glikemije tokom 24 sata. Pružaju tačne i pravovremene informacije o nivou glukoze, omogućavajući osobama da efikasnije kontrolišu svoje stanje. U ovom tekstu, objasnićemo šta su senzori, kako funkcionišu i koje su njihove prednosti.

Šta su senzori?

Senzori su mali uređaji koji se postavljaju na koži i kontinuirano mere nivo glukoze u intersticijskoj tečnosti, koja okružuje ćelije u telu. Ovi senzori šalju podatke o nivou šećera na povezani pametni uređaj.

Kako funkcionišu senzori?

Senzori rade na sledeći način:
1. Postavljanje senzora: Senzor se obično postavlja na stomak ili nadlakticu pomoću malog aplikatora. Postavljanje je brzo i bezbolno.
2. Merenje glukoze: Senzor meri nivo glukoze obično na svaka 2 minuta, što predstavlja 720 očitavanja za 24 sata.
3. Prenos podataka: Signal se prenosi na pametni uređaj, koji interpretira podatke i prikazuje nivo glukoze u realnom vremenu.
4. Prikaz podataka: Korisnik može pratiti nivo glukoze putem aplikacije na pametnom telefonu, koji uključuje alarme za visoke ili niske nivoe šećera.

Prednosti korišćenja senzora

1. Kontinuirani nadzor: senzori pružaju podatke o nivou glukoze svakih nekoliko minuta, omogućavajući korisnicima da vide trendove i promene tokom celog dana i noći, bez obzira da li se tuširate, radite, vežbate ili spavate.
2. Rano upozorenje: senzori imaju alarme koji upozoravaju korisnika na opasno visoke ili niske nivoe šećera, omogućavajući brzu reakciju.
3. Bolja kontrola glukoze: Kontinuirano praćenje omogućava preciznije prilagođavanje terapije, ishrane i fizičke aktivnosti, što može dovesti do bolje kontrole nivoa šećera.
4. Smanjenje hipoglikemija: Rano upozorenje na pad nivoa šećera pomaže u prevenciji hipoglikemijskih epizoda, što je posebno važno za osobe sa dijabetesom tipa 1.
5. Poboljšan kvalitet života: Mogućnost stalnog praćenja bez potrebe za čestim ubodima prsta značajno poboljšava kvalitet života korisnika.

Ko može koristiti senzore?

Senzori su korisni za

  • Odrasle osobe obolele od dijabetesa
  • Decu sa dijabetesom i njihove roditelje
  • Trudnice sa gestacijskim dijabetesom
  • Osobe sa predijabetesom
  • Osobe sa insulinskom rezistencijom
  • Osobe sa hipertenzijom i gojaznošću
  • Sve osobe koje žele da prate svoj nivo šećera u krvi

Zaključak

Senzori za kontinuirano merenje šećera predstavljaju moćan alat za upravljanje dijabetesom, omogućavajući precizno praćenje nivoa glukoze i pravovremenu reakciju na promene. Oni značajno doprinose boljoj kontroli dijabetesa i poboljšanju kvaliteta života korisnika. Ako razmišljate o senzoru, možete nam slobodno postaviti pitanja kako biste saznali više o prednostima i mogućnostima koje vam ovaj sistem može pružiti.

Dodatne informacije

Ukoliko želite opširnije informacije u vezi sa senzorima možete nam poslati email na podrska@rbmedical.rs ili pozivom na br. telefona 063 8 616 444

Prijavite se na naš newsletter

Ukoliko želite da primate novosti od nas, savete o poboljšanju zdravlja, informacije o novim proizvodima, akcijama i promocijama unesite Vašu email adresu.

Osnovne informacije o dijabetesu