Dijabetes (šećerna bolest)

dijabetes

Dijabetes je hronična bolest koja nastaje kada pankreas ne proizvodi dovoljno insulina ili kada telo ne može da iskoristi insulin koji se proizvodi. Insulin je hormon koji reguliše nivo glukoze (šećera) u krvi. Hiperglikemija, ili povišen nivo glukoze u krvi je najčešći efekat nekontrolisanog dijabetesa i vremenom vodi ka ozbiljnim oštećenjima srca, krvnih sudova, bubrega, vida i nerava.

Dijabetes je jedno od 3 oboljenja sa najbržim rastom broja obolelih u svetu. Trenutno, u svetu ima 190 miliona pacijenata sa dijabetesom tipa 1, sa stopom rasta od 15% svake godine.

Dijabetes – simptomi

  • Često mokrenje
  • Izražen osećaj žeđi i suvoća usta
  • Konstantan osećaj gladi
  • Neoubičajen gubitak telesne težine
  • Inkontinencija
  • Genitalni svrab
  • Česte urinarne infekcije
  • Izražen umor
  • Razdražljivost
  • Zamućeni vid

Ukoliko primetite ove simptome, obavezno se javite lekaru.

Tipovi dijabetesa

DIJABETES TIP 1
Tip 1 dijabetesa (ranije poznat kao insulin zavisni, juvenilni ili dečiji) karakteriše nedostatak produkcije insulina i zahteva svakodnevnu primenu insulina. Uzrok dijabetesa tipa 1 nije poznat i nije moguća prevencija u ovom momentu. Simptomi uključuju: prekomerno lučenje urina (poliurija), žeđ (polidipsija), stalan osećaj gladi, gubitak težine, promene vida i umor. Ovi simptomi se mogu pojaviti iznenada.

DIJABETES TIP 2
Tip 2 dijabetesa (formalno poznat kao insulin nezavisan, ili dijabetes odraslih) nastaje zbog nemogućnosti iskorišćavanja insulina. Tip 2 dijabetesa obuhvata najveći broj dijabetičara širom sveta i u najvećoj meri je posledica prekomerne težine i nedostatka fizičke aktivnosti. Simptomi mogu biti slični kao kod dijabetesa tipa 1, ali su često manje izraženi. Kao posledica toga, bolest se često dijagnostikuje nekoliko godina nakon nastanka, kada su već nastale komplikacije. Donedavno, ovaj tip dijabetesa javljao se samo kod odraslih, ali danas se sa sve većom frekvencom javlja kod dece.

GESTACIJSKI DIJABETES
Gestacijski dijabetes je hiperglikemija sa vrednostima glukoze u krvi koje su iznad normalnih ali ispod vrednosti za dijagnozu dijabetesa, koja se javlja tokom trudnoće. Žene sa gestacijskim dijabetesom imaju povećan rizik za nastanak komplikacija tokom trudnoće i porođaja. One i njihova deca su takođe u povećanom riziku za nastanak dijabetesa tipa 2 u budućnosti. Gestacijski dijabetes se češće otkriva kroz skrining testove u trudnoći, nego na osnovu uočenih simptoma. Više o gestacijskom dijabetesu možete pročitati ovde.

Prijavite se na naš newsletter

Ukoliko želite da primate novosti od nas, savete o poboljšanju zdravlja, informacije o novim proizvodima, akcijama i promocijama unesite Vašu email adresu.

Osnovne informacije o dijabetesu