Atrijalna fibrilacija

Najpouzdanija detekcija atrijalne fibrilacije u kućnim uslovima.

Šta je atrijalna fibrilacija

Atrijalna fibrilacija, iako je izuzetno značajan faktor rizika za nastanak moždanog udara, često je asimptomatska, tako da veliki broj pacijenata biva otkriven slučajno, prilikom hospitalizacije iz drugih razloga uključujući i moždani udar. Skrining i rana detekcija atrijalne fibrilacije, uz odgovarajuću terapiju mogu smanjiti rizik za nastanak moždanog udara za 64%.

Populacija u riziku za nastanak atrijalne fibrilacije

Atrijalna fibrilacija (AFIB) je najčešća srčana aritmija. Pogađa 1% ukupne populacije, tj. 5% populacije starijih od 65 godina. Povezana je sa nastankom 20% svih moždanih udara. Moždani udari koji su povezani sa AFIB-om mnogo su teži od onih koji nemaju veze sa AFIB-om. Praćeni su povećanom verovatnoćom za nastanak trajne nesposobnosti pacijenta i povećanim kratkoročnim i dugoročnim mortalitetom.

Šta je atrijalna fibrilacija?

U slučaju atrijalne fibrilacije srčane komore se kontrahuju haotično i nepravilno. Ovo može dovesti do akumuliranja krvi u pretkomorama srca, zgrušavanja i formiranja krvnog ugruška. Ovi ugrušci mogu da se kreću kroz krvne sudove do mozga, gde zatvaraju krvni sud i dovode do moždanog udara (šloga). Velika opasnost kod atrijalne fibrilacije leži u činjenici da 70% epizoda prolazi bez simptoma i ostaje nedijagnostifikovano. Pored toga, u početku se atrijalna fibrilacija pojavljuje samo povremeno i može promaći pri redovnim lekarskim pregledima. Sledeći faktori rizika mogu povećati rizik za nastanak atrijalne fibrilacije: starost, hipertenzija, dijabetes, gojaznost, kardiovaskularne bolesti, stres, pušenje i alkohol.

pojasnjenje kako nastaje atrijalna fibrilacija

Video materijal o atrijalnoj fibrilaciji

Pogledajte video materijal koji prikazuje važnost detekcije atrijalne fibrilacije u prevenciji moždanog udara.

Prijavite se na naš newsletter

Ukoliko želite da primate novosti od nas, savete o poboljšanju zdravlja, informacije o novim proizvodima, akcijama i promocijama unesite Vašu email adresu.

Pročitajte još i

preeklampsija visok krvni pritisak u trudnoci

Preeklampsija

Šta je preeklampsija, koji su simptomi i rizici za njen nastanak.