Samokontrola krvnog pritiska u kućnim uslovima

Predstavljamo vam smernice za merenje krvnog pritiska kod kuće.

samokontrola krvnog pritiska

Zašto da merim krvni pritisak kod kuće?

 • Možete kontrolisati krvni pritisak  svakodnevno  što je neophodno za proveru uspešnosti terapije.
 • Imate uvid u Vaše zdravstveno stanje.Merenjem krvnog pritiska kod kuće imate stalan uvid u Vaše zdravstveno stanje. I to je   jedini način da  sami saznate da li lekovi i/ili promena životnih navika imaju efekta na regulaciju krvnog pritiska. A u slučaju sporadičnih skokova krvnog pritiska možete  samostalno i brzo da reagujete po savetu lekara za takve situacije.
 • Vaš lekar sagledava efikasnost terapije. Ne reaguje  svaki pacijent podjednako na medikamentoznu terapiju, doze se titriraju, a lekovi često koriguju do postizanja adekvatne terapije. Samo-merenjem i zapisivanjem rezultata obezbeđujete dovoljno informacija Vašem lekaru za korekciju terapije.
 • Prevazilazite sindrom „belog mantila“ i maskirane hipertenzije. Izvestan broj ljudi kada meri krvni pritisak kod lekara, zbog straha od rezultata uvek ima povišene vrednosti . Ako se samo – merenjem u drugim okolnostima  beleže normalne vrednosti krvnog pritiska ovu pojavu nazivamo sindrom „belog mantila“.Ali postoji i suprotna situacija, kada su vrednosti krvnog pritiska kod lekara  u fiziološkim granicama ali pri merenju kod kuće ili na poslu  dobijaju se  povišene vrednosti. Ovo je maskirana hipertenzija  koja se može otkriti samo ličnim monitoringom.  Maskirana hipertenzija je često povezana sa gojaznošću,  visokim vrednostima holesterola i dijabetesom.

Kako da izaberem aparat za krvni pritisak ?

Aparat za krvni pritisak bi trebalo da bude jednostavan za rukovanje i  precizan.

Pri kupovini  digitalnog aparata za merenje krvnog pritiska  odlučujte se za one koji su klinički testirani.

Pet konkretnih koraka koje svako može da preduzme da bi na minimum sveo verovatnoću za nastanak hipertenzije i njenih posledica

 1. Zdrava ishrana: promocija zdravog načina života sa isticanjem pravilne ishrane za decu i mlade ljude.
  smanjenje unosa soli na manje od 5g soli dnevno (manje od kafene kašike). Unošenje 5 porcija voća i povrća dnevno, smanjenje unosa zasićenih masti kao i smanjenje ukupnog unosa masnoća
 2. Izbegavati neumereno konzumiranje alkohola to jest, ograničiti unos na ne više od jednog pića dnevno.
 3. Fizička aktivnost:
  • redovna fizička aktivnost i promocija fizičke aktivnosti za decu i mlade ljude (najmanje 30 minuta dnevno)
  • održavanje normalne telesne težine: smanjenje telesne težine za 5kg dovodi do sniženja krvnog pritiska za 2 do 10 jedinica.
 4. Prestanak pušenja i izlaganja duvanskom dimu.
 5. Rešite se stresa na zdrav način: kroz meditaciju, prikladnu fizičku aktivnost i pozitivne društvene kontakte.