Moj kofer – moj doktor

Ključ za vaše bezbrižno putovanje je u planiranju!

Za pacijente sa dijabetesom, putovanje može biti izazovno i zahtevati dodatni nivo planiranja pored rezervisanja letova, pravljenja hotelskih rezervacija i istraživanja ekskurzija. Ali dijabetes ne bi trebalo da vas spreči da istražujete svet i uživate u avanturama daleko od kuće.


Možete uživati u svim vrstama reakretaivnih putovanja, od plaža do planina. Samo malo dodatnog truda pre nego što krenete, može učiniti da vaše putovanje prođe lakše, a da vi uživate u svim čarima odmora, čak i kad letite kroz vremenske zone.

Svaki put kada se suočimo sa svojim strahovima dobijamo dodatnu snagu, hrabrost i samopouzdanje
Rezultati su u tome da znamo da možemo i radimo ono što volimo

Baš kao što planirate gde ćete odsesti i proveravate vremenske prilike na svom odredištu, možete se pripremiti da budete sasvim u toku sa svojim redvnim planom lečenja dijabetesa, kako biste sve vreme držali nivo šećera u krvi pod kontrolom.


Posetite svog lekara i obavite kompletan zdravstveni pregled pre putovanja


Ovo vam pomaže u uverenju da je vaš dijabetes pod kontrolom. Ukoliko putujete u zemlje koje zahtevaju posebnu imunizaciju, imaćete dovoljno vremena da primite sve potrebne vakcine i oporavite se od njihovih neželjenih efekata.


Zamolite svog lekara da vam pripremi pismo (izveštaj) sa sledećim informacijama:

 • Sve o vašoj terapiji (svi vaši lekovi, uključujući i one za dijabetes, injekcije insulina)
 • Sve o uređajima za upravljanje dijabetesom ( insulin, špricevi, CGM, pumpe, glukometri)
 • Alergije na hranu ili lekove
 • Recept za insulin ili tablete za dijabetes – u hitnim slučajevima može biti od pomoći bez obzira gde se nalazite

Obavezno ponesite i 2-3 puta veće količine svojih lekova, špriceva, tračica, rezervaoara i senzora, posebno kada putujete u zemlje za koje niste sigurni da li imaju vaš insulin, kako se izdaje i da li ste pokriveni putnim zdravstvenim osiguranjem.

Ovu torbu imajte uvek sa sobom!

Čuvajte etikete na svim lekovima i zalihama.Preporuka je da koristite samo U-100 špriceve dok putujete (ako već koristite U-500 špriceve, obavezno ih ponesite sa sobom).

Bilo bi dobro da imate medicinsku narukvicu ili okolini jasno stavite do znanja da imate dijabetes

Ako putujete u druge zemlje, možda ćete želeti da naučite i nekoliko ključnih fraza na lokalnom jeziku, koje vam mogu biti od pomoći: „Imam dijabetes“ ili „Šećer ili sok od pomorandže, molim vas“.

Moj ručni prtljag

 • Sav insulin, penovi i tablete koji su vam potrebni za put. Podelite svoje lekove i medicinsku dokumentaciju u 2 različite torbe, za slučaj da se jedna izgubi
 • Stavite zalihe insulina u ručni prtljag – “gepek” aviona će biti previše hladan i može ga oštetiti. Uzmite hladnu kesu da sprečite pregrevanje insulina
 • Izveštaj lekara o vašoj bolesti (dijabetesu), terapiji i korišćenju insulinske pumpe, CGM ili fleš monitora glukoze
 • Dobro upakovano, hermetički zatvoreno pakovanje za užinu krekera ili sira, putera od kikirikija ili orašastih plodova, voća, kutije za sokove i nekog oblika šećera (tvrde bombone ili tablete glukoze) za lečenje niske glukoze u krvi
 • Imajte sa sobom neki oblik ID-a dijabetesa, poput medicinske narukvice za upozorenje, kako bi drugi znali da imate dijabetes


Ne prolazite sa senzorima i pumpom kroz aerodromske skenere ili rendgenske aparate – obavestite obezbeđenje aerodroma kako bi mogli da vas provere na drugi način


Pre nego što poletite, zatražite od avio kompanije najmanje 48h unapred, poseban obrok sa niskim sadržajem šećera, masti i holesterola. Uvek nosite hranu sa sobom. Ovo je korisno u slučaju da vaš obrok kasni ili postoji greška u porudžbini. Nemojte uzimati insulin dok ne vidite da vam hrana dolazi – ako vaš obrok kasni, možete razviti hipoglikemiju


Ako ste navikli da ubrizgavate malo vazduha u bočicu insulina pre nego što izvučete insulin, nemojte to raditi dok ste u vazduhu!

Na putovanju

Budite spremni da se više testirate dok ste odsutni – vremenski uslovi mogu uticati na nivo glukoze u krvi i povećati rizik od hipo ili hiperglikemije.


Možda ćete morati da promenite dozu insulina u zavisnosti od temperature i različitih aktivnosti koje radite – razgovarajte unapred sa svojim lekarom o ovim okolnostima.


Posebno vodite računa ako se sunčate, jer to može uticati na nivo glukoze u krvi


Pripremite plan za prolazak kroz vremenske zone

 • Putovanje na istok znači kraći dan i generalno znači privremeno smanjenje doza insulina – ako ubrizgavate insulin, možda će vam trebati manje doze
 • Putovanje na zapad znači duži dan i možda povećane potrebe za insulinom – možda će biti potrebno više insulina

Da biste lakše pratili hranu i obroke kroz promenu vremenskih zona, držite sat na svojoj vremenskoj zoni do jutra nakon što stignete

Ako su promene vremenske zone manje od 2 sata, jednostavno promenite vreme na pumpi kada stignete na odredište. Ako one prelaze 2 sata, planirajte podešavanje vremena na pumpi u fazama. Vreme vašeg bazala mora biti izmenjeno kako bi se prilagodilo promenama vašeg cirkadijalnog ritma, koje su rezultat putovanja kroz vremenske zone.

 • Držite se lokalnog vremena na dan kada putujete
 • Prvog dana na vašem odredištu, promenite vreme na pumpi ili dajte insulin dugog dejstva za 2 sata
 • Drugog dana na vašem odredištu promenite vreme pumpe za još 2 sata
 • Nastavite da radite ovo prilagođavanje svakodnevno dok se vreme na vašoj pumpi ne poklopi sa lokalnim vremenom
 • Ponovite ovu proceduru pri povratku kući

Provera šećera u krvi tokom putovanja je jednako važna kao i kod kuće. Proverite šećer u krvi ubrzo nakon sletanja. “Jet lag” može otežati tačno utvrđivanje novo šećera u krvi!

Hodajte gore-dole prolazom aviona svakih sat vremena ili pravite pauze svaki sat kada putujete kolima, kako bi ste izbegli stvaranje krvnih ugrušaka

Razmislite da tokom leta nosite kompresione čarape do kolena ili tanje čarape. Nosite cipele koje se mogu lako olabaviti u slučaju otoka gležnja ili stopala.

Usmeravanje stopala i/ili savijanje gležnjeva može poboljšati protok krvi, smanjiti otok i smanjiti rizik od krvnih ugrušaka.

Ako uzimate tablete za dijabetes, malo je verovatno da ćete imati neke posebne probleme. Može biti potrebno da uzmete dodatne tablete kako biste pokrili “duži” dan ili ćete morati da izostavite jednu dozu tokom “kraćeg” dana, kada imate dugo putovanje sa zapada na istok.

Čuvanje insulina

Hladne injekcije insulina mogu biti bolne!

Proizvođači savetuju čuvanje insulina u frižideru. Ali bočicu insulina koju koristite, možete čuvati na sobnoj temperaturi do mesec dana. Nemojte čuvati insulin na veoma visokim ali ni na veoma niskim temperaturama. Ne čuvajte ga u prtljažniku ni u kaseti automobila, u rančevima i torbama koje bi mogle biti izložene velikim temperaturnim razlikama. Dostupna su mnoga putna pakovanja koja održavaju insulin hladnim. Proverite bočicu insulina pre svake injekcije, ukoliko se izgled promenio, nemojte ga koristiti.

Opustite se nekoliko dana nakon dugog leta ili puta!

Planirajte svoje aktivnosti u skladu sa svojim rutinama – uzimanje insulina i obroka. Možda ćete biti mnogo aktivniji tokom odmora i menjati doze lekova kako ne biste imali hipoglikemiju. Ponesite sa sobom grickalice prilikom planinarenja i razgledanja.

Nemojte pretpostavljati da ćete naći hranu gde god da ste!

Budite posebno oprezni u pogledu bezbednosti hrane i vode. Nemojte jesti nekuvanu hranu ili piti vodu iz slavine. Hrana koja uznemirava vaš stomak može dovesti do toga da nivo glukoze u krvi postane nekontrolisan.

Nosite udobne cipele. Nikada ne hodajte bosih nogu.
Svaki dan proveravajte stopala, kako bi ste na vreme otkrili plikove, posekotine, crvenilo, otoke i ogrebotine.

Potražite medicinsku pomoć na prvi znak bilo kakve infekcije ili upale.

“Budite spremni. Uvek putujem sa rancem punim grickalica, lekova i svega što mi treba. Ne oslanjam se na otvorene prodavnice na aerodromu ili druge pogodnosti. Kada sam na planini, uvek imam najmanje tri užine sa sobom” Lana, 40 god, dijabetes tip 1

Fluktuacije glukoze u danima putovanja

Testirajte svoju glukozu češće tokom putovanja. Budite spremni na niske i visoke nivoe glukoze, jer promene u vremenskoj zoni, rasporedu obroka i ishrani, fizičkoj aktivnosti i povećanju stresa ili uzbuđenja mogu da promene nivo glukoze u krvi.

Podešavanja doze i vremena insulinske terapije

Teško je predvideti kako će svaki pojedinac reagovati na putovanje. Povećana fizička aktivnost može smanjiti nivo glukoze, dok promena uobičajenih obroka može povećati glukozu u krvi.  Najbolji način da odlučite o potrebi za promenom tokom odmora je da češće proveravate glukozu i donosite odluke na osnovu rezultata.

 • Na nivo glukoze u krvi, natašte, utiče bazalni insulin preko noći ili doza insulina dugog dejstva
 • Na nivo glukoze u krvi 2 sata nakon obroka utiče bolusna doza uzeta pre tog obroka
 • Na nivo glukoze u krvi pre ručka, večere i pred spavanje utiče dnevna bazalna ili dugodelujuća doza insulina
 • Otkazivanje pumpe i ostavljanje tela dugo bez insulina, može izazvati dijabetičnu ketoacidoze!

Na letovanju

U toplim klimatskim uslovima, najveća opasnost po zdravlje je sunce, zato ostanite u hladu!

Nosite odeću koja pokriva i štiti vašu kožu i obavezno nosite kremu za sunčanje sa visokim faktorom. Posebno zaštite potiljak i vrat. Nosite naočare za sunce sa oznakom UV400 da bi bili sigurni da štite vaše oči.

Hidrirajte se! Pri toplom vremenu, lakše je dehidrirati, što ometa bubrege da dobro filtriraju višak šećera iz krvi.

Sunčanje i nivo šećera u krvi

Sunčanje može povećati nivo šećera jer niste mnogo aktivni. Pazite na pogrešne rezultate testa, jer ekstremne temperature mogu uticati na tačnost vašeg merača glukoze u krvi! Insulin oštećen toplotom može imati braonkastu boju, a bistri insulin može postati mutan.

Vaš insulin se može brže apsorbovati sa mesta injekcije po vrućem vremenu, a to povećava rizik od hipoglikemije!

Putovanje na veću nadmorsku visinu može povećati nivo šećera u krvi: što se penjete na veću visinu, više smanjujete nivo kiseonika, što telu signalizira stvaranje dodatnih hormona stresa koji ometaju pravilnu proizvodnju i korišćenje insulina. Vaš merač glukoze takođe možda neće biti tako precizan na velikim visinama.

Povratak kući

Po povratku, zapišite nekoliko beleški o tome šta je funkcionisalo, a šta nije u vezi sa upravljanjem dijabetesom. Sledeći put kada putujete, imaćete osnovu za bolje planiranje. Ako ste naišli na bilo kakve izazove, obavestite svog lekara i zakažite ranije kontrolu, kako bi dobili stručni savet i izbegli te neprijatnosti pri narednom putovanju.

Važno je da poštujete svoje rutine u upravljanju dijabetesom kada ste daleko od kuće. Nije cilj da izbegavate isprobavanje novih iskustava ili uživanja. Treba samo biti svestan da uzimanje različite hrane, manje ili više aktivosti ili konzumiranje alkohola mogu da utiču na nivoe šećera u krvi. Zato se redovno kontrolišite, pazite na sebe i budite srećni!

Iako dijabetes predstavlja izazove za putovanja, njima se može upravljati i ne bi trebalo da vas sprečavaju da idete na putovanja i stvarate uspomene

Prijavite se na naš newsletter

Ukoliko želite da primate novosti od nas, savete o poboljšanju zdravlja, informacije o novim proizvodima, akcijama i promocijama unesite Vašu email adresu.

Osnovne informacije o dijabetesu