COVID-19 i visok krvni pritisak

AŽURIRANO: Jul 2020.

Virus covid-19 i visok krvni pritisak

Pacijenti sa težim zdravstvenim stanjima u povećanom su riziku za infekciju COVID-19 virusom, a u isto vreme neosporno je prisustvo ozbiljnijih simptoma bolesti i teže kliničke slike kod ovih pacijenata. Posebno su ranjivi pacijenti sa visokim krvnim pritiskom, srčanim bolestima, respiratornim oboljenjima kao i dijabetesom. Imajući u vidu ovu činjenicu, potrebna je pojačana obazrivost kada je u pitanju prevencija virusne infekcije. U daljem tekstu predstavljamo korisne informacije za prevenciju, kao i savete za očuvanje imuniteta i zdravlja srca. Iako visok krvni pritisak nije jedan od simptoma COVID-19 virusa, jedan je od vodećih faktora pogoršanja simptoma virusa. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, uobičajeni simptomi virusa su: visoka temperatura, groznica, kašalj, malaksalost, gubljenje čula ukusa i mirisa. Potrebno je naglasiti  da se u nekim slučajevima simptomi ne pojavljuju i do 14 dana nakon infekcije.

Prevencija virusnih infekcija

temeljno pranje ruku sapunom i vodom

Često i temeljno pranje ruku ili 70% alkoholom

izbegavajte rukovanje grljenje ili ljubljenje

Izbegavajte, rukovanje, grljenje ili ljubljenje

nosite pamucnu ili medicinsku zastitnu masku

Nošenje medicinske ili pamučne zaštitne maske

drzite odstojanje od 2m

Držite distancu 2m

izbegavajte masovna okupljanja

Izbegavajte masovna okupljanja

Sačuvajte zdravlje srca

Svakodnevno merenje krvnog pritiska

redovno merenje krvnog pritiska

Neophodno je svakodnevno merenje krvnog pritiska i praćenje rezultata. Savete za pravilno merenje krvnog pritiska možete pronaći ovde. Izaberite aparate za pritisak koji su klinički validirani, jednostavni za upotrebu i pružaju komforno merenje. Saznajte više o kliničkim validacijama na ovom linku.

Zdrava i uravnotežena ishrana

Zdrava ishrana, sa puno voća i povrća i bez slane i masne hrane. Hrana sa visokim sadržajem soli i loših masti povećava krvni pritisak i nepovoljno se odražava na opšte zdravstveno stanje. Pripremili smo vam listu 10 namirnica za snižavanje krvnog pritiska koju možete pogledati ovde.

Svakodnevna fizička aktivnost

S obzirom na trenutne okolnosti, pronađite raznovrsne vežbe koje možete raditi kod kuće ili jednostavno svakodnevno šetajte. Podsećamo vas da je neophodno da držite fizičku distancu.

Redukcija stresa

Iako trenutne okolnosti predstavljaju stresnu situaciju, možete redukovati svakodnevni nivo stresa jednostavnim tehnikama kao što su: pojednostavljenje dnevnog rasporeda, duboko i pravilno disanje i dovoljno sati sna.

Prijavite se na naš newsletter

Ukoliko želite da primate novosti od nas, savete o poboljšanju zdravlja, informacije o novim proizvodima, akcijama i promocijama unesite Vašu email adresu.

INHALACIONA TERAPIJA

Ažurirano: Januar 2020.

INHALACIONA TERAPIJA

Ažurirano: Decembar 2019.