Pravilna upotreba digitalnih i infracrvenih toplomera

Metode i trajanje merenja telesne temperature

pravilna upotreba digitalnih i infracrvenih toplomera

Digitalni toplomeri

Metode merenja / Normalna telesna temperatura

  • Putem usta (oralno) / 35,5 – 37,5 °C
   Pozicionirajte toplomer u jedan od džepova ispod jezika, levo ili desno od korena jezika. Senzor za merenje mora imati dobar kontakt sa tkivom. Zatvorite usta i dišite ravnomerno kroz nos kako biste sprečili uticaj udahnutog/izdahnutog vazduha na merenje.
   Približno vreme merenja: 1 minut! (30 sekundi za model MT 710)
  • Putem anusa (rektalno) / 36,6 – 38,0 °C
   Ovo je najpouzdanija metoda merenja i naročito je pogodna za merenje temperature kod beba i male dece. Pažljivo unesite senzor za merenje 2 do 3 cm u analni otvor.
   Približno vreme merenja: 1 minut! (30 sekundi za model MT 710)
  • Putem pazuha (aksilarno) / 34,7 – 37,3 °C
   Da biste dobili pouzdanije rezultate merenja preporučujemo merenje temperature oralno ili rektalno.
   Minimalno preporučeno vreme merenja putem pazuha je 3-5 minuta, bez obzira na zvučni signal!

Infracrveni beskontaktni toplomer – saveti za pravilnu upotrebu

pravilno merenje infracrvenim beskontaktnim toplomerom

Microlife Non-contact, infracrveni toplomer namenjen je za merenje temperature tela bez dodira, ali i za merenje temperature prostora, kupke za bebu, mleka, hrane i sl.

Kada merite temperaturu tela važno je znati, da je očitana vrednost uvek za 0,5°C viša od vrednosti koja bi bila izmerena pri aksilarnom merenju (ispod pazuha), zato oduzmite 0,5°C, kako biste rezultate mogli porediti sa rezultatima dobijenim pri aksilarnom merenju.

Tačnost merenja je +/- 0,2°C u opsegu vrednosti od 36°C – 39°C.

Uputstvo za pravilno korišćenje

Pre početka merenja izaberite režim rada pomeranjem klizača na bočnom delu toplomera. Ako želite da merite temperaturu tela pomerite ga u položaj na kome je nacrtana glava, a ako želite da merite temperaturu prostora, vode, mleka, hrane i sl. pomerite klizač u položaj na kome je nacrtana kućica.

Merenje temperature tela
Pritisnite dugme ON/OFF za uključivanje uređaja. Kada čujete bip ton toplomer je spreman za rad.
Približite ga na 3-5 cm (preporučuje se 3cm) od površine kože i uperite ga ka sredini čela. (Ako je čelo prekriveno kosom, znojavo ili prljavo, molimo Vas da uklonite sve prepreke kako ne bi uticale na tačnost merenja.) Zatim pritisnite dugme START i postarajte se da plavičasti zrak bude usmeren prema sredini čela. Posle 3 sekunde dug bip ton označava kraj merenja. Za tačno merenje neophodno je održavati konstantnu udaljenost od površine kože. Ukoliko ona tokom merenja varira, utucaće na tačnost rezultata.

NAPOMENA: Ukoliko je dete nemirno i neizvodljivo je pravilno izvršiti merenje, preporučuje se da toplomer uperite ka slepoočnici, ne pomerate ga i tako izvršite merenje.

Merenje temperature predmeta
Pošto ste uključili uređaj (dugme ON/OFF) i oglasio se prvi zvučni signal, usmerite toplomer ka sredini predmeta čiju temperaturu merite, tako da toplomer bude na rastojanju od 3-5cm od površine predmeta, zatim pritisnite START i sačekajte 3 sekunde do oglašavanja dugog zvučnog signala, kada možete očitati vrednost.

Napomene

 • Normalna vrednost temperature tela za Microlife Non-contact toplomer je 35,4-37,4°C
 • Kada je temperatura jednaka ili veća od 37,5°C displej će promeniti boju u crveno i oglasiće se 10 kratkih bip tonova
 • Pacijent i toplomer moraju da provedu najmanje 30 minuta u prostoriji sa stabilnim temperaturnim uslovima pre početka merenja
 • Nemojte da merite temperaturu za vreme ili odmah nakon dojenja
 • Ne koristite toplomer u sredini sa visokom vlažnošću
 • Pacijenti ne bi trebali da piju, jedu ili vežbaju tokom merenja
 • Ne pomerajte toplomer van mernog područja dok ne čujete bip ton

Prijavite se na naš newsletter

Ukoliko želite da primate novosti od nas, savete o poboljšanju zdravlja, informacije o novim proizvodima, akcijama i promocijama unesite Vašu email adresu.