Najčešća pitanja o beskontaktnim toplomerima

Odgovaramo na najčešća pitanja vezana za upotrebu beskontaktnih toplomera

beskontaktni toplomeri najcesca pitanja

Kako funkcioniše beskontaktni toplomer?

Beskontaktni toplomer meri infracrvenu energiju koja zrači sa čela. Energija se skuplja kroz sočivo na beskontaktnom toplomeru i pretvara u toplotnu vrednost.

Da li beskontaktni toplomeri imaju štetna dejstva na ljudski organizam?

Ne. Beskontaktni toplomeri ni u kom momentu ne emituju bilo kakve štetne infracrvene ili toplotne talase, niti imaju bilo kakvo štetno dejstvo. Potpuno su bezbedni za merenje temperature tela.

Koja je razlika između rezultata beskontaktnog merenja temperature i oralnog, rektalnog ili aksilarnog (putem pazuha)?

Merenja temperature putem MICROLIFE beskontaktnog toplomera su uporediva jedino sa rezultatima oralnog merenja.

  • rektalna merenja su blago povišena u odnosu na oralna merenja
  • aksilarno merenje temperature je najviše pod uticajem ambijentalne temperature tako da je teže odrediti preciznu temperaturu merenja

Da li je beskontaktni toplomer pogodan za merenje temperature kod novorođenčadi i prevremeno rođene dece?

Doktori preporučuju rektalno (analno) merenje temperature kod novorođenčadi u toku prvih 6 meseci od rođenja budući da sve druge metode merenja daju neadekvatne vrednosti. Ukoliko koristite beskontaktno merenje kod beba do 6 meseci, preporučujemo da uporedite rezultate sa rezultatima dobijenim rektalnim merenjem.

Da li se beskontaktni toplomeri mogu koristiti za merenje na ostalim delovima tela?

Ne, beskontaktni toplomeri su predviđeni isključivo za merenje temperature putem čela. Međutim, beskontaktne toplomere možete koristiti i u drugim slučajevima kao što su: merenje temperature mleka, hrane, kupke ili ambijenta (u opsegu od 0°C do 100 °C).

Kada, koliko često i kako održavati beskontaktni toplomer?

Po potrebi očistite zaprljano sočivo ili kućište uređaja. Koristite pamučne štapiće ili maramice natopljene alkoholom (70% isopropyl) da bi ste uklonili nečistoću sa sočiva senzora ili kućišta toplomera. Nemojte koristiti abrazivna sredstva za čišćenje, razređivače ili benzin i ne uranjajte toplomer u vodu. Vodite računa da pri čišćenju uređaja ne izgrebete sočivo ili kućište.

Prijavite se na naš newsletter

Ukoliko želite da primate novosti od nas, savete o poboljšanju zdravlja, informacije o novim proizvodima, akcijama i promocijama unesite Vašu email adresu.