Zašto je važna samokontrola nivoa glukoze u krvi?

AŽURIRANO: Jul 2021.

Praćenje nivoa glukoze u krvi, poznato kao samomerenje je način za proveru nivoa glukoze u krvi primenom glukometra u bilo koje vreme i na bilo kom mestu. Lekar može zahtevati i proveru nivoa glukoze u krvi u laboratoriji.

Očekivani nivo glukoze

  • Pre jela: 4,4-7,2 mmol/L
  • Posle jela: manje od 10 mmol/L

Lekar koristi glikozilizani hemoglobin (A1C) (HbA1c) – tzv. “tromesečni šećer” da proceni koje su bile prosečne vrednosti nivoa glukoze u krvi tokom 3 meseca. Ovaj test se koristi kod svih tipova dijabetesa za procenu kako pacijent reaguje na primenjeni plan lečenja.

Preporučeni cilj je da vrednost A1C – “tromesečnog šećera” bude ispod 7%. Lekar obično razgovara sa pacijentom kako bi definisali ciljnu vrednost za svakog pacijenta.

Važnost samo-testiranja

Vrednost HbA1c (“tromesečni šećer”) ne može da prikaže dnevne uticaje izbora hrane i fizičke aktivnosti na nivo glukoze u krvi. Samomerenje pomoću glukometra je dobar način da pratite trenutne efekte hrane, aktivnosti i drugih promena na nivo glukoze. Ovo će Vam omogućiti da odmah reagujete i vratite nivo glukoze u opseg koji Vam je lekar preporučio. Lekar se može osloniti na rezultate merenja Vašim glukometrom, pored vrednosti HbA1c, kako bi unapredio Vaš plan lečenja.

Veza između HbA1c (“tromesečnog šećera”) i prosečne vrednosti glukoze u krvi

Adaptirano iz “Standarda zdravstvene zaštite dijabetičara”, Američka asocijacija dijabetičara 2019.

Kada da merite i šta možete da saznate?

Koristite ovaj jednostavni plan kada meriti, kako biste bolje pratili nivo glukoze u krvi na dnevnom nivou, posebno ako koristite insulin. Možda ćete morati da merite nivo glukoze u krvi češće u sledećim slučajevima:

  • Imate hipoglikemiju (nizak nivo glukoze u krvi) ili hiperglikemiju (visok nivo glukoze u krvi)
  • Počeli ste da koristite novi lek za dijabetes
  • Promenjena je doza leka koji koristite
  • Isprobavate novu hranu
  • Bolesni ste ili se ne osećate dobro

*Uvek proverite sa vašim lekarom da li, kada i koliko često bi trebalo da merite nivo glukoze u krvi

Beleženje rezultata

  • Držite beležnicu za rezultate merenja pri ruci, na mestu na kome merite šećer
  • Beležnicu možete dobiti od lekara, u domu zdravlja, apoteci, uz sam aparat i sl.
  • Uredno beležite rezultate merenja i nosite beležnicu pri svakoj poseti lekaru. Lekaru će Vaši rezultati pomoći da napravi pravi izbor terapije za Vas.

Prijavite se na naš newsletter

Ukoliko želite da primate novosti od nas, savete o poboljšanju zdravlja, informacije o novim proizvodima, akcijama i promocijama unesite Vašu email adresu.